Zgaga – przyczyny

Piekący problem dotyka znacznej części społeczeństwa, nie każdy jednak zna przyczyny zgagi, które są uwarunkowane różnymi czynnikami. Dolegliwość jest spowodowana zwężeniem się zwieracza przełyku, który odpowiada za przedostawanie się pokarmu do żołądka. Gdy treść pokarmowa jest przełykana, zwieracz rozluźnia się, umożliwiając pokarmowi dalszą drogę i zamyka się, gdy treść znajduje się już w żołądku. Niekiedy mięsień ten ulega rozluźnieniu, przez co soki trawienne z kwasem solnym przedostają się do przełyku, który zaczyna piec.

Składniki pokarmowe – co robić, by wyeliminować przyczyny zgagi

Osoby, które cierpią na pieczenie w przełyku, wiedzą, że to zgaga, przyczyny jej nie są im jednak do końca znane. Problem leży nie tylko w zbyt częstym rozluźnianiu się zwieracza żołądka. Jej powodem mogą być także niektóre składniki pokarmowe, których należy unikać. Lista owych składników jest długa, jednak najważniejsze z nich to: alkohol, który zwiększa wydzielanie kwasu solnego odpowiedzialnego za pieczenie oraz kawa i herbata lub inne napoje zawierające kofeinę. Do składników niekorzystnie wpływających na kondycję układu pokarmowego należą także owoce cytrusowe, pomidory, ostre przyprawy i orzeszki ziemne. Zgaga pojawia się najczęściej po zbyt obfitym posiłku, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na wielkość zjadanych porcji.

Zgaga – przyczyny niezwiązane z jedzeniem

Wpływ na zgagę ma także nikotyna, która, podobnie jak alkohol, zwiększa wydzielanie kwasu solnego. W grupie zwiększonego ryzyka znajdują się także kobiety ciężarne. W pierwszych miesiącach ciąży zgaga pojawia się przez działanie hormonów, powodujących rozluźnienie mięśni, a później, poprzez powiększanie się macicy, która „wypycha” treść pokarmową z żołądka do przełyku. Bardzo niekorzystnie działa także stres. Wiedząc zatem, że naszą dolegliwością jest zgaga, przyczyny jej można próbować samemu usunąć, przede wszystkim przez kontrolowanie posiłków, ich ilości i jakości.